Uchatkowate (Otariidae)

uchatkowate

Drapieżne ssaki morskie zaliczane do płetwonogich (Pinnipedia). Uchatkowate to 16 gatunków należących do 7 rodzajów. Zamieszkują wody wszystkich oceanów, można je spotkać u wybrzeży obydwu Ameryk, Azji, Australii oraz Afryki. Jedyny kontynent, gdzie uchatkowate nie występują w stanie dzikim to Europa.

Anatomia i morfologia

Wielkość uchatek jest bardzo zróżnicowana. W zależności od gatunku dorosłe osobniki mogą ważyć od 35 do nawet 1000 kg. Zwierzęta te charakteryzują się smukłym i wydłużonym ciałem. Kształtem łba przypominają psowate, ale czaszka jest podobna do niedźwiedziej, dlatego niektóre uchatkowate nazywane są niedźwiedziami morskimi. Kły są długie i zakrzywione. U uchatkowatych występują małżowiny uszne. Zwierzęta te mają możliwość zaginania tylnych kończyn pod tułów, umożliwia im to zręczne poruszanie się po lądzie. Skóra pokryta jest gęstą, nieprzemakalną sierścią. Pod skórą znajduje się gruba warstwa tłuszczu pełniąca funkcję termoizolacyjną. Poprawia również wyporność ciała w wodzie i stanowi zapas energetyczny. Pod wodą główny napęd stanowią długie przednie płetwy.

Dieta

Uchatkowate żywią się przede wszystkim rybami, głowonogami i skorupiakami. Najczęściej polują w rejonach silnego upwellingu.

Rozmnażanie

Uchatkowate rodzą jedno (bardzo rzadko dwa) młode na lądzie. W okresie rozrodczym gromadzą się w ogromnde stada na piaszczystych lub skalnych wybrzeżach, często na wyspach. Wszystkie gatunki są poligamiczne, samce kopulują z wieloma samicami. Najczęściej to samce przybywają do kolonii pierwsze i rozpoczynają rywalizację o terytorium. Samice docierają do miejsc rozrodczych na kilka dni przed porodem. Choć są zwierzętami społecznymi nie tworzą stałych związków a hierarchia w stadzie jest ustalana każdego sezonu. U niektórych gatunków samce bronią danego terytorium, na którym znajdują się samice bez względu na ich ewentualne przemieszczanie się. U innych gatunków samce zazdrośnie strzegą konkretnej grupy samic.

Zagrożenia 

W przeszłości człowiek komercyjnie polował na uchatki. Pozyskiwano z nich głównie bardzo cenne futro. Doprowadziło to do przetrzebienia wielu populacji, część z nich do tej pory nie powróciła do stanu pierwotnego.  Obecnie głównym zagrożeniem dla tych zwierząt jest rybołówstwo i związane z nim przełowienie wielu akwenów oraz wypieranie z miejsc do rozrodu przez rozwijający się przemysł i turystykę. Uchatkowate często padają ofiarami drapieżników morskich takich jak orki (Orcinus orca) czy żarłacze białe (Carcharodon carcharias).

Gatunki

Rodzaj: Arctocephalus

Rodzaj: Callorhinus

Rodzaj: Eumetopias

Rodzaj: Neophoca

Rodzaj: Otaria

Rodzaj: Phocarctos

Rodzaj: Zalophus

Reklamy